tammik. 12, 2021
Näin me on aina ruukattu tehdä
Joni Ranta-Eskola

Töiden automatisoinnista on puhuttu pitkään. Meille on kerrottu, että jotkin työtehtävät katoavat kokonaan ja toiset ainakin merkittäviltä osin. Näin on käynytkin: tiettyjä rutiinitöitä on automatisoitu varsinkin suuremmissa yrityksissä ohjelmistorobotiikalla. Pk-yrityksissä kehitys on sen sijaan ollut verkkaista. Miksi? Automatisoinnin aloittaminen voi tuntua hankalalta. Tai ehkä ei ymmärretä, mistä voisi aloittaa. Tai kenties panostukset automatisointiin tuntuvat kalliilta (mahdollinen teknologia, osaaminen, oma aika). Miksi töitä tulisi ylipäätään automatisoida? Kysymyksen voi kääntää myös toisinpäin.

Mitä järkeä on teettää ihmisillä töitä, jotka tietokone tai jokin muu laite voi tehdä paremmin? Työllistäähän tämä. Lähetetäänkö siis kaivinkone takaisin ja aletaan porukalla lapioimaan?

"Kehitys kehittyy", sanotaan. Tietotyössä keksitään koko ajan uutta. Teknologia kehittyy. Me voimme jarruttaa kehitystä tai edistää sitä. Se ei tarkoita sitä, että jokaiseen ”kotkotukseen” kannattaa lähteä mukaan, mutta kannattaa olla kiinnostunut mahdollisuuksista, joita voi hyödyntää omassa toiminnassaan. Sillä ei ole juuri merkitystä, mitä mieltä olemme työtehtävien automatisoinnista tai ohjelmistorobotiikasta. Sillä on, mitä mieltä olemme kehityksestä. Voimme jarruttaa sitä ja hidastaa muutosta organisaatiossamme. Mutta muutos tapahtuu silti. Siihen on keskityttävä enemmin tai myöhemmin. Kilpailu pitää siitä viimeistään huolen.

Olen nähnyt itseään kehittäviä yrityksiä ja niitä, joiden mielestä nykyistä tapaa tehdä tulee arvostaa, koska se on todettu toimivaksi (turvalliseksi). Tehdään siis niin kuin on ruukattu aina ennenkin tehdä. Samalla tavalla tekemällä saa kuitenkin vain samanlaisia tuloksia. Paremmat tulokset kysyvät aikaa ja uskallusta. Se kannattaa. Olen saanut huomata monta kertaa, että aika, joka käytetään liiketoimintojen kehittämiseen, tulee takaisin moninkertaisena, kun suunnittelun tuloksena syntyviä ratkaisuja uskalletaan lähteä viemään käytäntöön.

Voimme jarruttaa kehitystä ja muutosta.

Mutta ne tapahtuvat silti.

Kannattaa lähteä rohkeasti liikkeelle. Se, mitä teknologiaa tai toimintamallia päädytään käyttämään, on toissijaista. Tärkeintä on arvioida kriittisesti omaa ja organisaation tekemistä ja miettiä näiden kehittämiseksi uusia vaihtoehtoja. 


Autamme sinut alkuun maksuttomassa konsultaatiossa. Lue lisää ja varaa aikasi heti täältä.

Julkaistu: tammik. 12, 2021 | Kategoria: RPA Yleinen

Joni Ranta-Eskola

Joni Ranta-Eskola - Rajobit

Olen Rajobit Oy:n perustaja. Asioiden tekeminen uudella tavalla on aina kiinnostanut minua ja tätä kiinnostuksen kohdetta olen päässyt hyödyntämään työurallani. Tällä hetkellä mukana matkalla on myös huipputiimi, jonka kanssa tuemme kaiken kokoisia yrityksiä liiketoimintaprosessien tehostamisessa.

LÄHETÄ SÄHKÖPOSTIA SOITA JONILLE
Share by: